A gyors siker ára a korai kiégés?

ápr 19, 2017 | Hírek

A 90-es évek elején végzett egyetemisták közül sokan váltak gyorsan vezetővé, köszönhetően az ideérkező multinacionális cégeknek. 30 éves korukra ők már elérték azt, amiért mások akár évtizedekig is dolgoznak: csúcsvezetők lettek. De vajon milyen árat fizettek ezért, mi lett velük azóta? Ez is téma lesz a Future Work Festivalon.

A rendszerváltás után az egyetemről kikerülő és hamar vezetői pozícióba kerülő generációt kutatja bő egy évtizede Bokor Attila szervezetfejlesztő, a Corvinus egyetemi oktatója: beszélgetett velük, mikor pályájuk csúcsán voltak és most, tíz évvel később újra megkereste őket.

2003-ban még sokan mondták közülük, hogy nem ilyen karrierre vágytak, többeknek hiányzott a valódi alkotói munka, vagy egy saját vállalkozás, hiába sokat kerestek és sokan irigyelték az életüket, nem volt mindenki elégedett. 10 év múlva volt, aki képes volt váltani, vállalkozó lett, vagy éppen a civil szektorba lépett át, és sokan közülük viszont elfogadták a helyzetüket és maradtak a megszokottban. A válságot ők sem úszták meg. A vezetői karrierjükben kisebb vagy nagyobb törést okozott, esetleg nem kapták meg a beígért pozíciókat és néhányan elvesztették az állásukat is. A legnehezebb talán az volt, hogy 2008-ban először érzékelték, milyen az, amikor például csökken a fizetésük vagy éppen veszélybe kerül az egzisztenciájuk, meginog a biztonságérzetük.

Sokan mondták közülük, hogy ezentúl valódi értéket akarnak teremteni, akár úgy is, hogy ugyanabban a pozícióban maradnak, csak máshogy csinálják, mint eddig. Sokan közülük úgy gondolják, hogy vissza akarnak adni valamit abból, amit kaptak. A Future Work Festivalon az általuk szerzett tapasztalatokról és a karrierváltás típusairól is beszélgetünk.

Mi is az a Future Work Festival?
Drámai átalakulás közepén járunk. A körülöttünk zajló technológiai fejlődés olyan jelentőségű, mint az ipari forradalom volt. A humanoid robotok és a mesterséges intelligencia térnyerésével gyökeresen átalakul a munka világa is. Eltűnnek a hagyományos karrierutak a rugalmasabb, ám kevésbé biztoságos munkaerő piacról, így mi is egyre nehezebben találjuk meg az egyensúlyt.

Hogyan lehet felkészülni erre a hatalmas változásra?
Erről lesz szó május 17-én egész nap az Akvárium Klubban. Szerdától szombatig pedig délutánonként kerthelyiségekben, templomban, közösségi irodákban folytatódik a jövő munkafesztiválja, ahol személyesebb, kisebb számú workshopokon, meetupokon ismerkedhetsz meg szakmák és iparágak jövőjével, azok vezetőivel, de beszélhetsz coachokkal a te utadról és céljaidról is.