Szükség van még a diplomára? Ki lehet váltani a főiskolai-egyetemi képzést például egy 18 hónapos tanfolyammal? Nézzük meg a tényeket.
 
Több, mint húszezer programozó hiányzik a felsőoktatásban, az évről-évre az egyetemeken végzett mérnökök száma nem fedezi a szükségletet. Ráadásul a mérnökök többsége rendszert szeretne tervezni és sajnos igaz az az állítás, hogy az első évben tanultak elavulnak, mire kikerülnek az egyetemről.
 
Folyamatosan változik a programozási nyelv és a technológia. Ezért versenyképesek azok a képzések, ahol naprakész tudást kapnak a fiatalok, ha úgy döntenek váltanak, mert a bölcsész vagy bármilyen diplomájukkal nem találnak állást. Mások azért jelentkeznek ilyen jellegű képzésre, mert kiegészítenék tudásukat, már meglévő szakmájukat programozói ismeretekkel, netán nincs türelmük végig járni az egyetemet, vagy éppen nem vették fel őket a felsőoktatásba, pedig élnek-halnak a programozásért.
 
“A mi tanfolyamunk sem váltja ki a felsőoktatási képzést, viszont naprakész tudást és biztos állást nyújt azoknak, aki nálunk végeznek” – mondja Bonyhádi Gábor, a Codecool marketing igazgatója. Sikeres képzésük egyik titka az, hogy folymatosan kapcsolatban vannak a piaci szereplőkkel, vagyis a későbbi munkaadókkal és a cégek igényei szerint alakítják a tanfolyamot. “Minden nap átírjuk a tananyagot” – hangsúlyozza Bonyhádi Gábor, így minden változásról, aktualitásról, a legutolsó technikai újdonságról is értesülnek a diákok. Hozzátette: aki náluk végez annak nem adnak papírt vagy diplomát. A hallgató digitális profilt kap, vagyis azt láthatja a leendő munkáltatója, hogy pontosan mihez ért a jelölt.
 
Az sem utolsó szempont, hogy az itt végzett diákokra biztos állás vár. A 18 hónapos – jelenleg Miskolcon, Budapesten, Krakkóban és Varsóban folyoó – képzés első éve után fél évet mindenki céges tréningen vesz részt, ahol a diákok folyamatosan prezentálnak, fejlesztik azokat a képességeiket, amelyek a sikeres céges munkához elengedhetetlenek, de nem tanítják meg sem a középiskolai képzésben, sem az egyetemen. A hallgatók újfajta szemléletmódot tanulnak: végig csapatokban dolgoznak, a kommunikációs, a problémamegoldó képességet, illetve a konfliktuskezelést is folyamatosan  gyakorolják.
 

A Codecoolosokkal a Future Work Festivalon is találkozhatsz, május 17-én a központi napon az Akvárium klubban. 17.05-től Hogyan hozzuk meg a kedved a tanuláshoz? címmel tartanak interaktív előadást a Volt Lokálban.