Tudtad, hogy az orvostudomány olyan gyorsan fejlődik, hogy a 20 éve még halálosnak számító betegséggel ma akár 90 éves korodig is élhetsz? Gondolnád, hogy Freddie Mercury, a Queen énekese még ma is élne, ha pár évvel később lesz beteg? El tudod képzelni, hogy egy HIV fertőzött nagymamának szinte hivatásává váljon, hogy szupernagyiként járva az országot nyíltan mesélje el nem mindennapi történetét? Ha a HIV vírust időben felfedezik, akkor ma már nem halhatsz meg AIDS-ben, és a korszerű terápiáknak köszönhetően akár gyereket is vállalhatsz. 

Régebben csak akkor derült, hogy valaki fertőződött a vírussal, mikor a betegek már AIDS stádiumban voltak, így a túlélésre nem volt esélyük. Az eltelt 30 évben azonban olyan rohamosan fejlődött az orvostudomány, hogy ha időben felfedezik a HÍV vírust, akkor akár 80-90 éves korukig is élhetnek a betegek, a szakemberek azt mondják, szinte teljesen tünetmentesen. Ma már egy tűszúrás elég ahhoz, hogy egy gyorsteszt megmutassa, kell- e további vizsgálatokat végezni, vagy teljesen kizárható a baj.

A Future Work Festivalon erről a hihetetlennek tűnő fejlődésről is hallhattok, nem mástól, mint Dr. Szlávik Jánostól, aki azóta ​foglalkozik ezzel az akkor még halálosnak számító betegséggel, mikor először feltűnt Magyarországon. Szlávik doktor, az Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosa több mint 30 éve foglalkozik ezzel a betegséggel. Munkája során megtapasztalhatta, ahogy a kezdetben egyértelműen halálos kór évtizedek alatt egy jól kezelhető, krónikus betegséggé vált, amit hazánkban még mindig nagyon sok félelem, téveszme, elutasítás és tudatlanság övez. Előadásában tisztázza mi az a HIV, miként előzheted meg, hogyan fertőződhetsz meg, és ha baj van, hova fordulhatsz segítségért?

A fesztiválon találkozhatsz azzal a nagymamával, akit a saját férje fertőzött meg, s aki azóta szupernagyiként járja az országot, hogy tabuk nélkül meséljen ​neked is az életéről, és ​bátran ​kérdezhetsz is tőle.  ​És ha ez nem lenne elég, a GlaxoSmithKline szakembere mesél arról is, hogy merre tart az orvostudomány.