Mi lesz ebből a gyerekből, ha így folytatja?

ápr 19, 2017 | Hírek

Mit tegyek, ha nem veszik fel a gyereket az egyetemre? Mit tegyek, ha nem is akar tovább tanulni? Mit mondjak neki, ha valami olyasmibe vágna, amiről én ezt sem tudom mi fán terem? Mit tehetnek a szülők, akik most azzal a szituációval néznek szembe, hogy a gyerekeiket olyan jövőre kell felkészíteniük, amiről még fogalmuk sincs, milyen lesz. A Future Work Festivalon tanárok, szülők, és tiniként sikeressé váló fiatalok mondják el saját sztorijukat.

A gyors technológia változás, az automatizáció, a robotika teljesen megváltoztatja a körülöttünk lévő világot, szakmák tűnnek el, és olyanok jelennek meg, amelyekről azt sem tudjuk mit jelentenek. Gyors a változás a munka világában. Egyre nehezebb megtervezni az életpályákat, szülőként pedig óriási a felelősség és nagy bizonytalansággal jár, hogy hová, merre irányítsuk a gyerekeinket a jövőben. A felnőtteknek sokszor nehezebb, mert nekik meg kell tanulniuk egy olyan újszerű világot, amelybe a gyerekeik már beleszületnek.

A szülők sokszor kétségbe esnek mondván, miért nem akar közgazdász, orvos, vagy éppen jogász lenni ez a gyerek, azt legalább tudom mi. Hogy engedhetném meg a mai világban, hogy ne menjen egyetemre. Érthető, hiszen nemrég még ki gondolta volna, hogy lesznek olyan fiatalok, akik abból fognak már gimisként kisebb vagyonokat keresni, hogy videókat készítenek és határozott véleményt fogalmaznak meg a legkülönbözőbb dolgokról. A szabadság is hatalmas bizonytalanságot teremt, a rengeteg választási lehetőség ugyanis szorongáshoz vezet. Azt mondják úgy segíthetünk nekik feloldani ezt a szorongást, hogy megtanítjuk őket folyamatos döntéseket hozni. De mit tehetünk még? Erről is beszélgetünk a fesztiválon tanárokkal, szülőkkel és sikeres fiatalokkal. További információk