A rendszerváltás után az egyetemet elvégző és hamar vezetői pozícióba kerülő generációt kutatja bő egy évtizede Bokor Attila szervezetfejlesztő, aki a Future Work Festivalon is beszél a karrierváltás típusairól. Egyik interjúalanya Szőcs László volt, aki a Lays, Pepsi Cola, Friesland és MOL után most a Diageo HR vezetője, aki gyors karrierjéről és a kiégéséről is beszélt ennek kapcsán.

Szőcs László a MOL-nál levezényelt nagy átalakítás első hat évét nagyon élvezte, aztán a kiégés klasszikus tüneteit produkálta. Hazavittem a frusztrációt, otthon sem éreztem jól magam se mint apa, se mint férj. Megérett az idő egy drasztikus változtatásra – nyilatkozta néhány hete a Forbes magazinnak. Meghozta döntést és lépett. A legjobb tanácsot ehhez még az MBA képzésén kapta a franciaországi Inseadon. Az első karriermenedzsment órán ezt mondta tanára: Make sure, you have the go to Hell Money. Vagyis, akkor tudsz a legjobb meggyőződésed szerint értéket teremteni, elvtelen kompromisszumok nélkül cselekedni, ha van anyagi háttér mögötted. Ha nincs, akkor teremtsd meg. Máskülönben a túlélésre játszol a munkahelyen.
Szőcs László két évig maradt otthon és csak akkor ment vissza dolgozni, amikor már nem rándult görcsbe a gyomra attól a gondolattól, hogy újra munkába kell mennie.

Sabbatical, vagyis hétvente egy évet pihenéssel tölteni, ez lenne az ideális megoldás a kiégésre, de az Egyesült Államokon kívül csak kevés országban van ennek kultúrája. Sokan teljes karrierváltással küzdenek a kiégés ellen, évekkel később derül azonban csak ki, hogy ez jó vagy rossz döntés volt.

Miért van az, hogy a Future Work Festival által megkérdezett fiatalok nagy része mégis vezető szeretne lenni? Egyáltalán: mennyire könnyű ma gyors karriert befutni? Szőcs László HR vezetőként azt mondja: a fiataloknak és a 30-as korosztálynak nagyon nehéz magas pozíciót elérnie, kivéve, ha újító szakmákban dolgozik valaki. Szerinte most gyors karriert és előrejutási lehetőséget az újító szakmákban lehet a legkönnyebben elérni: az IT és startup cégeknél, illetve a most megjelenő, technikai fejlődés hozta szakmáknál.

Hogy iparágakra lebontva milyen jövőt hoz a technikai fejlődés és milyen karrierlehetőségek előtt állunk végzettségünk, érdeklődésünk szerint, erről is beszél Szőcs László május 17-én a Future Work Festiválon.

Ha ma vásárolsz jegyet, akkor ezt 20 százalék kedvezménnyel teheted meg: https://futureworkfestival.hu/reszt-veszek A regisztráció után pedig használd az FWF_10 kuponkódot a fizetésnél!