Szalai Dóra

Szalai Dóra vagyok, 29 éves. Közgazdászként végeztem, 7 évet reklámügynökségnél dolgoztam. Jelenleg macaronkészítő.
Néhány évvel ezelőtt eldöntöttem, hogy egy szép napon én fogom készíteni a világ legjobb macaronjait.

Felkerekedtem hát, és elzarándokoltam Párizsba, hogy a macaronkészítés legjobbjaitól tanuljam meg azt, ami a mesterségből megtanulható. Hamar rá kellett jönnöm, hogy az első ránézésre édes kis semmiségnek tűnő macaronok készítése a konyhában végezhető legbonyolultabb tevékenységek közé tartozik. Ezen felül tengernyi türelmet, odaadást, szenvedélyt és szeretetet kíván, és csak a legjobb, tényleg a legeslegjobb hozzávalókból készülve hálálja meg igyekezetünket.

Hazatérve hosszú hónapokat töltöttem a tökéletes minőségű alapanyagok felkutatásával, miközben napról napra, hétről hétre ezerszám készítettem az egymás felé fordított színes kis mandulás kagylócskákat közepükön a krémek királynőjével, az ezerarcú ganache-sal.

Mire jutottam végül?

Hinni szeretném, hogy ma minden macaronomban benne van a kézműves cukrászat odaadó igényessége, a csodás alapanyagok bájos harmóniája és benne vagyok én is, minden rajongásommal, csodálatommal és naivitásommal.

Mert a magam naiv módján ma is hiszem, hogy egy falatnyi sütemény képes lehet kiragadni térből és időből, képes lehet egy pillanatra zárójelbe tenni a világot, mert akkor és ott csak az íz és az élmény számít.