Félve adsz okostelefont óvodás gyermekednek? Vagy elismered: ő jobban használja nálatok a tabletet, maga keresi kedvenc játékait, videóit, ha hagyjátok böngészni? A Rákosmenti Csicsergő Óvoda pedagógusai bátran nyúlnak a legújabb informatikai eszközök után: azt vallják, hogy a gyermekek ismeretei, tapasztalatai hasznos és praktikus módon, élményként bővülhetnek segítségükkel. Számtalan készség és képesség a kütyükkel kísérletezve bontakozhat ki, vagy nyerhet megerősítést: egészen újfajta fogalomalkotási rendszerek alakulnak ki így a gyerekekben. A magabiztos eszközhasználathoz pedig a legfontosabb, az öntudatos felhasználó adott: legyen szó képszerkesztő programról vagy robotokkal történő manőverezésről, egy óvodás eltántoríthatatlanul áll neki a feladatnak.

Persze, ne feledkezzünk meg a szülők talán nem is alaptalan félelmétől, hogy a gyerekek lemaradnának valami később már pótolhatatlan tudás megszerzéséről – ahogyan az idegen nyelv, úgy az informatikai eszközök használata is egészen más módon válik ösztönössé kisgyermekként. És a Csicsergő ovisok hogy ne nyaggatnák reggelente otthon a szüleiket, hogy idejében induljanak, nehogy lekéssék a Bee bot robotméhecske irányítását?

Az óvónők szerint az örömalapú megtapasztalások, sikerélmények, magabiztosságot, kísérletező kedvet erősítenek a gyerekekben, ezt pedig később jól kamatoztathatják akár a munka világában is. Ahogyan a robotméhecske bevezeti az ovis csoportot a matematikai példák világába, az informatika használata magától értetődő segítségként válik egyszerre játékká és hasznos ismeretszerzéssé. A Csicsergő óvoda programjáról május 17-én a Future Work Festivál központi napján, a Volt Lokálban láthatsz-hallhatsz bővebben!